Tradycyjne potrawy regionalne w Białce Tatrzańskiej

04-03-2023

Białka Tatrzańska to malownicza miejscowość podhalańska, która słynie z pysznych potraw. Będąc w górach, nie można ich nie spróbować. Są to smaczne dania, cieszące się dużym zainteresowaniem wśród turystów. Podczas urlopu spędzanego w Białce Tatrzańskiej, koniecznie odwiedź restauracje, w których serwowane są te potrawy. Omawiamy je w poniższym wpisie.

W górach dużą popularnością cieszą się sery. Jednym z nich, bez którego wielu turystów nie wyobraża sobie pobytu w Białce Tatrzańskiej, jest oczywiście oscypek. To wędzony ser owczy, do którego produkcji wykorzystuje się mleko krowie. Jest twardy, ale bardzo smaczny. Charakteryzuje go wyjątkowy zapach oraz smak, dzięki czemu turyści są w stanie od razu go rozpoznać. Najczęściej oscypek jest spożywany jako przekąska z dodatkiem żurawiny, czekolady lub dżemu. Można go wykorzystywać również do wielu dań zamiast zwykłego sera.

Kolejnym rodzajem sera popularnego w Białce Tatrzańskiej jest korboc. Powstaje on z mleka krowiego i spotykany jest zarówno w wersji wędzonej, jak i niewędzonej. W smaku jest delikatnie słony, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako zakąska na różnych imprezach okolicznościowych. Niektórzy dodają go potraw, ponieważ nadaje daniom niepowtarzalny smak.

Inne potrawy popularne w górach

Wśród regionalnych potraw w Białce Tatrzańskiej znajdują się nie tylko sery, ale również inne dania. Na uwagę turystów zasługuje przede wszystkim kwaśnica. Jest to zupa gotowana na bazie kiszonej kapusty, a także mięsa. Charakteryzuje ją kwaśno-słony smak i najczęściej jest jedzona z ziemniakami lub chlebem. Okazuje się bardzo sycąca, mimo że w jej składzie nie znajdują się żadne warzywa.

Bardzo dobre są również moskole, czyli placki ziemniaczane. Przygotowuje się je z gotowanych ziemniaków, wody, mąki i soli. Zazwyczaj podaje się je z serem oraz tłuszczem, ale często są łączone również z grillowanymi oscypkami i żurawiną. Ta potrawa jest nie tylko smaczna, ale także bardzo sycąca. Kolejnym daniem, którego warto spróbować podczas pobytu w Białce Tatrzańskiej, jest placek po zbójnicku. Do jego zrobienia niezbędne są ugotowane i zmielone ziemniaki oraz gulasz mięsny. Bardzo dobrze smakuje, w związku z czym cieszy się tak dużym zainteresowaniem wśród turystów odwiedzających góry.

Wirtualna
Wycieczka

Pogoda
Kaniówka Ski

Kamera
Kaniówka Ski
© Copyright 2022-2024 - Kaniówka Ski Resort / Strona internetowa wykonana przez SpaceDEV
Trwa ładowanie strony...